Xenical viktminskning

Xenical är ett bantningsmedel som är registrerat som läkemedel. Det minskar upptaget av fett. I Sverige kan din läkare skriva ut Xenical och det ingår i läkemedelsförmånen. Tillsammans med en förändrad diet och motion tror man att Xenical kan medverka till att man tappar mer i vikt.

Xenical hämmar enzymet lipas som finns i tarmarna. När enzymet hämmas kan inte fett sönderdelas för att tas upp av blodet. Fettet passerar i stället genom tarmen och kommer ut med avföringen.

Xenical är receptbelagt

Xenical tillverkas av läkemedelsföretaget Roche och innehåller ämnet orlistat. I Sverige kan din läkare skriva ut Xenical på recept och du kan sedan hämta ut läkemedlet hos Apoteket AB.

Xenical ingår i läkemedelsförmånen för de patienter som har ett BMI över 35 eller som har ett BMI över 28 och har typ-II diabetes.

Köp inte Xenical på internet

Inga effektiva läkemedel eller bantningspiller mot övervikt är ofarliga. Samtidigt är övervikt en allvarlig sjukdom. Xenical och andra läkemedel mot övervikt ska därför skrivas ut av läkare. Läkaren kan kontrollera att Xenical inte är olämpligt för dig, följa upp behandlingen och informera om andra åtgärder och behandlingar som kan vara nödvändiga.

Genom att bantningspiller tydligt efterfrågas är en hög andel av de bantningspiller som säljs på internet förfalskade. Vidare ingår Xenical i läkemedelsförmånen. Det är därför både onödigt, riskabelt och dyrt att köpa Xenical på internet.

Förfalskad Xenical på nätet

Läkemedelsverket varnade under april 2007 för att förfalskad Xenical beslagtagits i Borås. Den förfalskade "Xenical" som upptäcktes i Borås innehöll ämnet orlistat precis som riktig Xenical ska göra. Texten på kapslarna var dock fel vilket visade att det var frågan om en förfalskning. Xenical.

Under maj 2007 informerade Läkemedelsverket också om förfalskad Xenical. En norsk patient köpte "Xenical" från ett internetapotek. Kapslarna visade sig innehålla ämnet sibutramin som överhuvudtaget inte ska finnas i Xenical. Ämnet sibutramin är den aktiva substansen i läkemedlet Reductil.

Förfalskad Xenical är farlig

Om en förfalskning innehåller ett annat ämne än vad man tror kan det vara väldigt farligt. Biverkningar är annorlunda och patienter som inte tål det kan bli sjuka. Sibutramin som ett exempel ska enligt Läkemedelsverket bl.a. inte användas av de som lider av hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk sjukdom eller är yngre än 18 år eller äldre än 65 år.

köpa Xenical Särskilt bantningspiller efterfrågas i hög utsträckning. Det gör att förfalskade bantningspiller är vanliga.

Orlistat i alli från GlaxoSmithKline

Orlistat blev receptfritt 2007 i USA. Det är GlaxoSmithKline som kommer sälja det under namnet alli (uttalas "AL-eye"). Orlistat är godkänt för att användas av överviktiga vuxna tillsammans med en kalorifattig diet med reducerad mängd fett. Patienter som använder läkemedlet tros kunna tappa 50% mer i vikt än om de bara förändrar kosten.

- Vi är upphetsade över att vi med alli kan erbjuda en revolutionerande metod för viktminskning. alli är mer än ett piller - det är ett omfattande program som arbetar tillsammans med en vettig diet för ökad viktminskning. Därför att viktminskning inte händer över natten har vi börjat undervisa konsumenten om nödvändigheten av realistiska förväntningar, gradvis viktminskning och livsstilsförändringar, menade Steven L. Burton vid GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.

Orlistat säljs även fortsättningsvis som Xenical i USA av Roche. För Xenical fodras även i USA recept. Halten av orlistat i Xenical är högre jämfört med alli. Xenical med en högre halt av orlistat är för de som behöver behandlas för sin övervikt av en läkare.

Xenical blir utgångspunkt för nya läkemedel mot cancer

Tidiga experiment med Xenical på cancerceller vid Wake Forest University, USA, pekar på att Xenical kan vara en utgångspunkt för nya läkemedel mot cancer. Xenical hämmar enzymet enzymet FAS (Fatty Acid Synthase). FAS ökar och finns i tumörer vid vissa cancersjukdomar t.ex. prostatacancer. Elakartade tumörer har ofta mer FAS och en minskning kanske motverkar dem-

I friska celler är FAS inte vanligt och en sådan behandling kan därför har få biverkningar tror forskare. I laboratorium visade sig Xenical också ha effekt på cancerceller. Just Xenical kan däremot inte användas mot cancer eftersom det bara verkar i tarmarna och inte når tumörerna. Forskarna tror däremot att andra läkemedel kan gå att utveckla.

Australien stoppade Xenical

National Drugs and Poisons Schedule Committee (NDPSC) i Australien skärpte kraven på bantningspillret Xenical tidigt 2007 och läkemedelsföretaget Roche får inte längre göra reklam direkt till konsumenterna.

NDPSC menade att endast en relativt liten grupp av patienter med allvarliga och signifikanta viktproblem bör använda Xenical (Orlistat i Australien). Detta är patienter med ett BMI högre än 27 och som lider av andra allvarliga sjukdomar eller patienter med BMI högre än 30.

Reklam för Xenical direkt till konsumenten gjorde att många som inte behövde Xenical eller som det inte var lämpligt för började använda det. Apotek upplevde att patienterna pressade dem till att lämna ut läkemedlet.